loading

20 ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Main Image

Кратко ръководство. За повече информация относно правилна експлоатация и техники за безопасност, моля, свържете се с вашия дилър на Hyster.
1. Само квалифицирани оператори
Само добре обучени, сертифицирани оператори може да бъде разрешено да работят при товарене и разтоварване на машините и съоръженията.
2. Бъдете с правилните дрехи
-Оператора трябва да носи подходящи работни дрехи - правилното защитно оборудване, включително и жилетки, защитни ботуши и каски (според случая).
-Не забравяйте, разкопчаното или неоправено облекло може да се закачи за части за мотокара, или да влияе на управлението.
-Никога не работете с мокри ръце и мокри обувки.
-Не докосвайте контролното табло, ако на ръцете си имате грес - ръцете и краката могат да се изплъзнат от педалите и да изгубите контрол, което от своя страна може да доведе до катастрофа.
3. Предварителна проверка
Необходимо е да се извърши задълбочена проверка на мотокара, преди започване на работа. Необходимо е да се уведомява отговорника на дадена смяна за всички произшествия и отстраняване на проблеми.
Преди да се приложи изцяло всички ежедневни проверки - следвайте инструкциите, които се съдържат в ръководството за експлоатация.
Да не се работи на дефектни мотокар. Ремонт и поддръжка трябва да се извършват само от обучени специалисти.
4. Преди започване на работа
Използвайте стъпките и перилата да се изкачите на камиона.
Преди да започнете, вземете удобно работно положение, в което всички контроли трябва да бъдат достигнати. Настройте правилната позиция на подлакътници, седалка и огледалата.
Затегнете коланите, преди започване на работа.
Не започвайте работа на камиона, ако не сте в стола на оператора. Ръцете, краката и главата винаги трябва да бъдат в рамките на определените места.
5. Спазвайте всички инструкции
Следвайте всички правила, разпоредби и ограничения, които се отнасят до условията на работа на обекта. Операция на мотокари се допуска само в определените за това места и пътища.
• Следвайте правилата на безопасна експлоатация на камиона и спазвайте всички предупредителни знаци.
• Операторът трябва да запазят пълен контрол над камиона - не забравяйте да погледнете в посоката на движение и следите ситуацията около камиона.
6. Наблюдавайте скоростта на движение
Когато се работи върху камиона, винаги спазват скоростта.
Намалете скоростта, преди да направи завой. Шофиране с висока скорост, когато се прави остър завой може да доведе до преобръщане.
Това е забранено: без необходимост аварийно спиране, рязко докосване на спирачката, промяна на посоката.
7. Забранено е да се движат през чужди предмети, като разпръснати по пътя дървени конструкции и компоненти, и т.н. В противен случай, тя може да се случи изместване на товара или загуба на контрол над превозното средство.
Намаляване на скоростта на движение и използване на клаксона, когато наближава ъгъл на сграда, излизане от някое помещение, стълбищни клетки, врати и портали, пешеходни пътеки, както и в случай на установяване на непознати предмети в околността.
8. Спазвайте дистанция
Забранено е да се работи с камион в околностите на друг камион.
Спазвайте безопасно разстояние от други товарни автомобили, ако извършат непредсказуеми маневри.
Уверете се, че винаги ще имате достатъчно място за безопасно спиране.
9. Устойчив товар
Бъдете внимателни при зареждане, преместване и разтоварване на стоки, провери техния баланс и стабилност. Не забравяйте, че падането на товара може да доведе до нараняване или повреда.
При преместване на товара трябва да се наклони назад и вилиците да се свалят възможно най-ниски. Това ще подобри стабилността на транспортното средство.
Когато се движите вилици не трябва да бъдат повдигнати високо над земята. Забранено е да се премести или да се обръща, когато вилиците са във вдигнато положение или наклонени напред.
Уверете се, че не съществуват пречки от по-горе при повдигане или складиране на стоки.
Бъдете внимателни при редене стоки, за да ги предпази от падане.
10. Добра видимост
Добра видимост се постига чрез преместване на товара в незначителна височина от повърхността. Забранено е да се започне движението на камиона ако товарът блокира видимостта напред.
Движение назад, с изключение на възходящото движение на наклонената повърхност.
Когато съберете повече неща, осигури добра видимост на върха на стека или скарата, на която ще бъдат поставени стоките.
Внимавайте при заден ход. Преди да започне да се движи назад- наклонете мачтата назад, докато спре и се уверете, че товарът е здраво закрепени.
Ако имате задруднена видимост, спрете и се уверете, че можете спокойно да продължите пътуването. В такива случаи, може да поискате помощ от асистент.
11. Мотокарите са предназначени за пренасяне само
Мотокарите са предназначени за превоз на стоки, а не на хора. Да не се транспортират хора, ако това не е предвидено за втората седалка.
Да не се използва за зареждане и да се вдигне хора. Това е допустимо само в случаите на крайна необходимост, ако няма други подходящи средства, за да го направят.
Ако е необходимо, да се вдигне само на надеждно фиксирана работна платформа в съответствие с всички предпазни мерки.
12. Стойте на безопасно разстояние
Не стойте и не преминавайте по механизма за натоварване или повдигане. Товарът може да падне, което би могло да доведе до сериозни наранявания или смърт.
Уверете се, че ръцете и краката не са между мастните напречните елементи, като в случай на понижаване на мачтата, може да доведе до сериозни последици за здравето.
13. Движение по наклонена повърхност
Не забравяйте, че когато се движите нагоре по наклонената повърхност трябва да се движи напред с вили, когато се движите надолу - обратно, особено при преместване на товари.
Забранено е товарене или разтоварване на стоки по наклон.
14. Правилно закрепен товар
Не повдигайте и не премествайте на разхлабени или нестабилни товари.
Уверете се, че товарът е правилно поставен и разположено на двете вилки.
Уверете се, че сте натоварени върху палети и платформи, по безопасен и подходящ начин.
Ако е необходимо, използвайте средства за закрепване, като въжета или колани за свързване.
Движете се с ниска скорост при осъществяване на дълги, високи или широки натоварвания.
Уверете се, че по пътя на движение няма хора или пречка.
15. Претоварване на мотокара
Не използвайте върховете на вилиците като лост за повдигане на тежки товари.
Не натискайте върховете на вилката на натоварването и не използвайте цилиндъра за наклон да теглите товара.
Никога не надвишавайте максималния товар.
Моля, имайте предвид максималното натоварване на своя мотокар и оборудване втора употреба и не превишава тази стойност.
В случай на превишаване на максималния капацитет, мотокара може да изпусне на земята товарът, причинявайки преобъръщане и сериозни последствия за здравето на персонала и увреждането.
16. Равномерно разпределение на товара
Не повдигайте и премествайте товара, докато не се уверите че е равномерно разпределен на двете вилици.
Не повдигайте товара само с една вилица. Използвайте тави и платформи, които са в състояние да издържат теглото на товара.
Не използвайте повредени или деформирани корита и палети.
17. Обърнете специално внимание на специални товари
Обърнете специално внимание при транспортирането на кръгли, високи, дълги или широки товари. Уверете се, че товарът е балансиран и сигурен.
Преместване и движение само с бавна скорост, за да се избегне изместване на товара.
За да излезете от затворени помещения, потърсете помощ от асистент. Следвайте инструкциите на вашия асистент.
18. Следете за изменения в средата на работа
Спазвайте всички предупреждение и регулаторни знаци, по-специално по отношение на максималното натоварване на пода и общата височина, която може да бъде различен в съответните области на работната площадка.
Имайте предвид височината на товара, мачтата и мотокар на входа или изхода от помещенията.
Бъдете изключително внимателни, докато работи върху камиона близо до ръба на товарене и разтоварване на рампата, защото има голяма вероятност от падане със сериозни последици за здравето си. Спазвайте безопасно разстояние от ръба.
Никога не работете с мотокар на кея. Това е позволено, само ако те са в състояние да издържат на общото тегло на камиона с товара.
19. Презареждане
Пълнене на мотокара с гориво трябва да се извършва само в специално определени райони.
Изключете камиона.
За товарни автомобили с двигател с вътрешно горене: Не използвайте в близост до открит пламък или източник на искри, зареждане с гориво може да се извършва само в добре проветриво място.
20. Приключване на работа
Паркирай камиона в специална зона.
Напълно понижаване на вилиците до земята и активирайте ръчната спирачка.
Спрете камиона и извадете ключа.